alt-text

Omställningsstödet är win-win för arbetstagare och arbetsgivare

Percy Sandstedt, ombudsman på Byggnads, ser sig själv och andra fackliga ombudsmän som budbärare. De ska sprida kunskapen om omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL.

Inom byggbranschen går det upp och ner och Percy Sandstedt berättar att det finns ett konstant behov av omställningsstöd. Varje år sitter han med i 70–80 förhandlingar om uppsägning på grund av arbetsbrist.

– Innan jag blev ombudsman var jag förtroendevald på byggbolaget där jag jobbade. Jag har själv suttit i förhandlingar när mina arbetskamrater blev drabbade, säger han.

Digitaliseringen och organisationsförändringar i byggbranschen har det senaste decenniet också påverkat sättet att söka nya jobb. Historiskt har man i byggbranschen hittat nytt jobb via kontakter. Förr kunde man prata direkt med chefen. Men nu har de flesta företag byggt upp HR-funktioner eller, om de är lite mindre, så anlitar de HR-konsulter.

Därför är det enligt Percy Sandstedt också allt viktigare att kunna få hjälp med att söka nytt jobb, framför allt med att skriva ett bra CV. Han tycker också att är det en stor fördel för arbetsgivarna att kunna erbjuda omställningsstöd.

– Arbetsbristen är ju ett nederlag även för dem. Både för arbetstagare och arbetsgivare är omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL därför win-win, säger Percy Sandstedt.

Vid informationsmöten i samband med varsel och konkurser är det enligt honom en stor fördel att kunna berätta om det skyddsnät omställningsstödet innebär. Att de som blir uppsagda kan få hjälp till nytt jobb genom Trygghetsfonden TSL. Samt att det kan finnas möjlighet till avgångsbidrag, AGB, som hanteras av AFA Försäkring.

En del hamnar i chocktillstånd när de blir av med jobbet enligt Percy Sandstedt. Dessutom kan all information och allt pappersarbete som kommer med uppsägningen orsaka förvirring. Därför ska omställningsstödet vara så enkelt som möjligt.

– De flesta är ju positiva till hjälpen från Trygghetsfonden TSL, säger han.

Det nuvarande arbetssättet där Trygghetsfonden TSL, i stället för fackförbunden, upphandlar och håller kontakt med omställningsföretagen, tycker Percy Sandstedt fungerar bra.

– Det har blivit mer kontroll, rutiner och struktur.

Han uppskattar också att Trygghetsfonden TSL kommer ut till de träffar som Byggnads bjuder in till. Samt de regelbundna uppföljningsmötena där omställningsrådgivare rapporterar till arbetsgivare och fack hur det går för de medarbetare som deltar i omställningsstödet.

– Vi har en bra dialog med Trygghetsfonden TSL.

Fler berättelser

Ola Sjösten

Andra berättar

Idag behöver även arbetare ett bra CV

Martin Karlsson

Andra berättar

Martin brinner för livslångt lärande

Mikael Willman 1920X1332

Andra berättar

Handels ombudsman: – En stor trygghet vid uppsägningar