alt-text

Efter chocken – från elektronikmontör till tolk

Efter nästan 30 år på samma arbetsplats blev Fatha Shwan uppsagd. Det var som en matta drogs bort under hennes fötter. Men tack vare stödet genom Trygghetsfonden TSL ser Fatha framåt, hon studerar till kontakttolk och har goda förhoppningar om nytt jobb.

Fatha Shwan kom till Sverige från Irak i mitten av 1980-talet. Efter några år fick hon jobb som elektronikmontör på Enics i Malmö – ett arbete hon trivdes väldigt bra med. Men i juni 2017 kom beskedet som kullkastade hela hennes tillvaro – Enics varslade samtliga anställda i Malmö om uppsägning eftersom verksamheten skulle flytta till Västerås.

-  Jag blev väldigt besviken och ledsen och hade svårt att se någon framtid, säger Fatha.

Coachen viktig länk

Efter att chocken hade lagt sig fick hon reda på att hon kunde få stöd genom Trygghetsfonden TSL. Fatha tackade ja till stödet och fick en egen jobbcoach, Pia Balder från Startkraft. Hon fick bland annat hjälp med att uppdatera sitt cv och att skicka intresseanmälningar till tänkbara arbetsgivare. Pia var också en viktig länk när det gällde kommunikationen med arbetsförmedling, a-kassa och facket. Efter närmare 30 år på samma arbetsplats hade inte Fatha behövt tänka så mycket på de kontakterna.

- Många gånger tänkte jag: ”vem vill ha mig nu, jag är 57 år och har jobbat på Enics i nästan hela mitt liv”. Men samtidigt ville jag ju inte ge upp. Jag har en bra utbildning i botten från mitt hemland, jag är civilingenjör inom väg och vatten.

Hoppas på nytt jobb

Fatha jobbade kvar på Enics till i juli 2018 och i slutet av november påbörjade hon - efter samråd med sin coach på Startkraft - en utbildning till kontakttolk i arabiska, som anordnas av arbetsförmedlingen.

Kursen ges på halvtid under sex månader. Fatha tycker redan att hon har lärt sig mycket och hon har goda förhoppningar om att kunna få ett nytt jobb efter utbildningen som avslutas i maj. I mars kommer hon att göra praktik hos Språkservice i Malmö, som är en av Sveriges största tolkförmedlare.

Tolkuppdragen handlar ofta om att hjälpa människor med myndighetskontakter och sjukhusbesök.

Nyckel till framgång

- Det är livsviktiga uppgifter. Språket är ju helt avgörande om man ska kunna ta sig fram i samhället, säger Fatha.

Med facit i hand är Fatha glad över att fått möjligheten att byta spår i livet. Om inte Enics hade lagt ner hade hon förmodligen blivit kvar där till pensionen.

- Det hade varit bra det också, men nu får jag chansen att öppna mina sinnen för något nytt och annorlunda och det hade nog aldrig hänt om jag inte blivit uppsagd.

Fler berättelser

Marcus Scholder

Andra berättar

Lyckat jobbyte för Marcus tack vare omställningsförsäkringen

Nadja

Andra berättar

Coachens stöd blev Nadjas räddning